Strategische opgaven

Duurzaamheid

1. Energietransitie

We willen in 2050 energie neutraal zijn. Dit is ook een afspraak in onder andere het landelijke klimaatakkoord. In 2020 is de eerste stap gezet met onze gemeentelijke klimaatvisie en de Regionale Energie Strategie (RES1.0). Tot 2030 gaan we deze regionaal en lokaal uitwerken in projecten voor zon. We doen dat op basis van onze eigen bijdrage aan de opgave van RES1.0. Bij RES2.0 staan we open voor innovaties en het onderzoeken van mogelijkheden als waterkracht. Tot slot zetten we in op de ontwikkeling van ‘zon op dak’.

2. Warmte

Een afspraak uit het landelijke klimaatakkoord is dat Nederland in 2050 ‘van het gas af’ is. Daarmee wordt bedoeld dat we geen fossiele brandstoffen meer gebruiken voor woningen en gebouwen, zoals voor koken en de verwarming. De aanpak hiervoor staat in de warmtevisie Buren. Deze visie is eind 2021 klaar. De warmtevisie bestaat uit de eerste fase van de uitvoering. Dat betekent dat we met de eerste Burense wijken en kernen starten om aardgasvrij te worden. We zetten hiervoor in 2022 de eerste stappen. Samen met inwoners, ondernemers en organisaties in de kernen onderzoeken we de eerste projecten. Participatie is de sleutel naar een succesvolle warmtetransitie. Het gaat achter iedere Burense voordeur gebeuren. Isoleren en energie besparen is daarbij de basis. Daarnaast zetten we in op een aanpak voor woningen en gebouwen in het buitengebied. De eerste stappen zetten we met de mogelijkheden en technieken van nu. De (technische) ontwikkelingen staan niet stil en met de mogelijkheden in de toekomst kunnen we hopelijk de knelpunten van nu oppakken

3. Klimaatadaptatie

De gevolgen van klimaatverandering zijn merkbaar in onze gemeente. We gaan ons inzetten voor een Burense omgeving die in 2050 klimaatbestendig is ingericht. Dit doen we in regionaal en als onderdeel van de landelijke doelstelling in het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie.
We vertalen de regionale aanpak uit het Regionale Adaptatie Strategie (RAS) in 2021 en begin 2022 naar een lokale adaptatie strategie (LAS). Daarbij maken we een uitvoeringsplan met thema’s en activiteiten voor de komende jaren. Dat gaan we doen met participatie van inwoners en lokale organisaties,.

4. Circulaire economie

We moeten zuinig zijn op de grondstoffen van onze aarde. Landelijk willen we grondstoffen in 2050 maximaal hergebruiken. We gaan als gemeente inzetten voor het optimaal (her)gebruik van grondstoffen. We moedigen het gebruik van hernieuwbare grondstoffen aan. Denk bijvoorbeeld aan grondstoffen in de bouw: wat begint met een circulair ontwerp. Dit is een onderdeel van Nederland circulair in 2050. In 2022 zet onze gemeente de eerste stap met de verkenning ‘circulair Buren’.

Deze pagina is gebouwd op 10/29/2021 10:38:12 met de export van 10/29/2021 10:25:21