Programmaplan

1. Wonen, werk en recreatie

Naam activiteit

Jaar realisatie

1.1.2 Uitvoeren reguliere werkzaamheden

2022

We werken aan de verschillende woningbouwinitiatieven in onze gemeente. Daarnaast maken we afspraken met corporaties over bijvoorbeeld de realisatie van huurwoningen en het huisvesten van bijzondere doelgroepen. We onderzoeken de mogelijkheden om inwoners te ondersteunen bij het vinden van een passende woning. We blijven in contact met de regio en provincie over de versnelling van woningbouwinitiatieven en mogelijke subsidies om plannen te realiseren.

1.2.1 Vaststellen beleid huisvesting buitenlandse arbeidskrachten

2022

De gemeenteraad wil beleid maken voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Over dit onderwerp zijn met ondernemers en betrokken inwoners gesprekken gevoerd. Op dit moment zijn de beleidsvoorstellen in voorbereiding. Daarvoor is advies gevraagd bij Ruimtemeesters.
Voor Buren lijkt het voldoende om de huisvesting tijdens de fruitpluk (short stay) te reguleren op de fruitbedrijven. Daarbij is het gebruik van een nachtregister belangrijk, om te registreren wie er op een bedrijf aanwezig zijn in de nacht in, bijvoorbeeld, geval van calamiteiten. De afronding van de beleidsvoorstellen verwachten wij begin 2022.

1.2.2 Vaststellen Regionaal Economisch Ambitiedocument 2021-2024

2022

In 2022 gaan we aan de slag met de uitvoering van de nota economie en de regionale samenwerking binnen de regio Rivierenland. Dit is vastgelegd in het Regionaal Economisch Ambitiedocument 2021-2024 met bijbehorend uitvoeringsprogramma. Het ambitiedocument is de bouwsteen van de gemeenten voor regionale afstemming met ondernemers, onderwijs, onderzoek, organisaties en ondernemende inwoners (de O’s). Dit gebeurt in relatie tot de drie regionale economische speerpunten agribusiness, logistiek & vestingslocaties en recreatie & toerisme. In de nota economie staan de lokale doelstellingen en ambities. Deze nota wordt in september 2021 aan de raad voorgelegd. Daarna vertalen we dit naar een accountplan economie. Hierin staan de acties en uitwerkingen voor de uitvoering in 2022.

1.2.3 Uitvoeren reguliere werkzaamheden

2022

De belangrijkste werkzaamheden in 2022 gaan over de uitvoering van de nota economie volgens het accountplan economie. Daarin staat de uitwerking van de dienstverlening richting het bedrijfsleven en de samenwerking met de regio, de verschillende ondernemersverenigingen en de brancheorganisaties. We werken ook aan afronding van de uitgifte van bedrijventerrein Doejenburg II en het opzetten van het parkmanagement. Er wordt gekeken naar de ontwikkeling van de overige bedrijventerreinen. Dit is inclusief het in kaart brengen van mogelijke aanvullende locaties voor bedrijvigheid.

1.3.1 Vaststellen visie recreatie en toerisme

2022

Voor eind 2021 stellen we in samenwerking met de recreatieondernemers en andere stakeholders in onze gemeente een visie recreatie en toerisme op. Hierin stellen we recreatieve doelen vast. We werken samen met het Bureau Toerisme en regio Rivierenland aan een uitvoeringsplan voor 2022. De indicatoren volgen uit de visie. Deze vertalen we in 2022 naar de uit te voeren werkzaamheden en de organisatie hiervan.

1.3.2 Uitvoeren reguliere werkzaamheden

2022

De belangrijkste werkzaamheden in 2022 zijn:

  • Ondernemers begeleiden bij de realisatie van recreatieplannen;
  • Promotie van onze gemeente en regio;
  • Regionale afstemming.

1.4.1 Invoeren integrale omgevingstafel

2022

In 2022 voeren wij een integrale omgevingstafel met alle relevante vakdisciplines in, om gesprekken met initiatiefnemers van complexe procedures te voeren. Bij de omgevingstafel zitten gemeente, ketenpartners en belanghebbenden aan tafel om een initiatief te bespreken. Doel hiervan is niet alleen een efficiënt (en sneller) proces, maar ook een beter plan en meer draagvlak. Het levert de initiatiefnemer een integraal advies op, waarmee hij de vergunningaanvraag kan opstellen en indienen.

1.4.2 Ontsluiten digitaal stelsel Omgevingswet (DSO)

2022

In 2022 ontsluiten wij de regelgeving voor de fysieke leefomgeving op het landelijk in te voeren digitaal stelsel Omgevingswet (DSO).

1.4.3 Opstellen heldere protocollen voor complexe procedures

2022

In 2022 stellen wij heldere protocollen voor de meest voorkomende complexe procedures op.

1.4.4 Vaststellen gemeentedekkend omgevingsplan

2022

Alle regels in de fysieke leefomgeving brengen we bij elkaar in één document, het omgevingsplan. In 2021 hebben wij hiertoe een pilot (gebiedsgerichtplan) uitgerold en stellen wij een plan van aanpak op voor het opstellen van het omgevingsplan voor het gehele grondgebied. Daarnaast willen wij de bestaande bestemmingsplannen voor het buitengebied beleidsneutraal omzetten in een eerste versie van een gebiedsdekkend omgevingsplan.

1.4.5 Vaststellen omgevingsvisie

2022

Voor de nieuwe Omgevingswet is het nodig dat de gemeente een omgevingsvisie opstelt. Deze is de opvolger van de structuurvisie Buren 2009-2019. In de visie komen alle aspecten van de fysieke leefomgeving aan bod. Een omgevingsvisie bevat:

  • een beschrijving van de hoofdlijnen van de kwaliteit van de fysieke leefomgeving;
  • de hoofdlijnen van de voorgenomen ontwikkeling, het gebruik, het beheer, de bescherming en het behoud van het grondgebied
  • de hoofdzaken van het voor de fysieke leefomgeving te voeren integrale beleid.

In een omgevingsvisie wordt rekening gehouden met het voorzorgsbeginsel, het beginsel van preventief handelen, het beginsel dat milieuaantastingen bij voorrang aan de bron dienen te worden bestreden en het beginsel dat de vervuiler betaalt.

Kengetallen

Naam kengetal

Streef

Werkelijk

Begroting

waarde

2013

2017

2019

2021

2022

2025

Toelichting kengetal

Toelichting ontwikkeling

Er zijn binnen dit programma (nog) geen kengetallen beschikbaar.

Verbonden partijen

Naam

Bestuurlijk belang en doel

Bijdrage
2022

BV Recreatiemaatschappij Uit®waarde

Vanaf 1999 kwamen de deelnemende gemeenten, in hun nieuwe rol van aandeelhouder, meer op afstand te staan. Het onroerend goed werd overgedragen en een afkoopsom werd betaald voor toekomstig beheer. De recreatieschappen kozen voor een model van maatschappelijk ondernemen.

Activiteiten

  • Het duurzaam in standhouden, verbeteren en uitbreiden van de openbare recreatief-toeristische infrastructuur in het werkgebied van de (Natuur- en) Recreatieschappen Lingegebied, Nederrijn, Lek en Waal en Over-Betuwe ten behoeve van een breed publiek in het Rivierengebied.
  • Beheren van de recreatiegebieden: de Beldert, de Meent en het Eiland van Maurik en de routes bewegwijzering.

Omgevingsdienst Rivierenland

  • De gemeente heeft de ODR opdracht gegeven de Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) uit te voeren voor de gemeente Buren.
  • Samen met de mede-opdrachtgevers speelt de ODR in op wijzigingen in wet- en regelgeving, bijvoorbeeld de omgevingswet of de wet kwaliteitsborging bouw.

2.595

Activiteiten

  • Per 1 januari 2021 start de ODR met een nieuwe VTH-applicatie;
  • Voor inwoners en bedrijven is niet alleen de inhoudelijke kwaliteit van ODR producten van belang, maar ook de klantgerichtheid. Het project Verbeteren klantgerichtheid is afgerond en heeft concrete verbeteringen opgeleverd.
Deze pagina is gebouwd op 10/29/2021 10:38:12 met de export van 10/29/2021 10:25:21